‘Goede uitspraak voor Loppersum’

Nette Kruzenga

De actiegroep Groningen Centraal is “onnoemelijk blij” met de uitspraak van de Raad van State over de gaswinning rond Loppersum. Nette Kruzenga van de actiegroep zegt dat het voorlopig stilleggen van de gaswinning in het gebied een heel duidelijk signaal naar de politiek is.

Groningen Centraal is een van de partijen die spoedprocedure bij de Raad van Staten hadden aangespannen. Kruzenga vindt dat nu heel helder is geworden dat de problematiek waar duizenden Groningers mee te maken hebben, serieus moet worden genomen. “De rechter erkent dat de situatie rond Loppersum erg gevaarlijk is.”

Totale stopzetting

Groningen Centraal had de Raad van State gevraagd om het helemaal stilleggen van de gasproductie, maar daarin gaat de rechter niet mee. “Maar er is nu wel een begin gemaakt op weg naar totale stopzetting”, zegt Kruzenga. “Het is voor het eerst dat een rechter ingrijpt in het gaswinningsbesluit.”

Ook de belangenvereniging Groninger Bodem Beweging is overwegend positief. “De uitspraak sterkt ons als burger in onze pogingen om de gaswinning te beperken”, zegt Dick Kleijer. Hij spreekt wel de hoop uit dat het besluit niet leidt tot het verhogen van de gaswinning op andere plekken.