Groningers boos op de rechtbank

Nette Kruzenga

Groningers boos op de rechtbank

De Telegraaf 28 Nov 2017 door Wierd Duk


FOTO JOS SCHUURMAN
Klaas Pieterman voor zijn huis, dat volgens hem op instorten staat.

GRONINGEN Gedupeerden van de gasbevingen in Groningen beschuldigen de Rechtbank Noord-Nederland van samenspannen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De rechtbank en de NAM zouden de toegang van aardbevingsslachtoffers tot snelle en goedkope rechtspraak bij de zogeheten spreekuurrechter saboteren. Namens een van de gedupeerden is een klacht ingediend bij de Hoge Raad.
De spreekuurrechter loopt sinds vorig jaar als een experiment in het noorden om de toegang tot rechtspraak voor burgers te vergemakkelijken. De spreekuurrechter kan zonder tussenkomst van advocaten en tegen een laag griffierecht – 39,50 euro – in korte tijd een geschil beslechten.
Het management van de rechtbank Noord-Nederland weigert echter om aardbevingszaken aan de spreekuurrechter voor te leggen. „Die zijn te omvangrijk en te ingewikkeld”, oordeelt mr. Jaap de Vroome, projectleider bij de spreekuurrechter.
Gedupeerden wijzen erop dat De Vroome met dit oordeel exact hetzelfde standpunt inneemt als de NAM. Ook die vindt de Spreekuurrechter ’niet geschikt voor dit soort zaken’ en verwijst gedupeerden door naar de speciale ’aardbevingskamer’.
Procedures bij die kamer zijn echter tijdrovend en kosten handenvol geld, klagen gedupeerden.
De kwestie draait om een verzoek van Klaas Pieterman (43) uit Spijk, een dorp in de buurt van Delfzijl. Volgens Pieterman is zijn huis door de gasbevingen total loss. „De spreekuurrechter is mijn laatste hoop”, zegt de Groninger, die beweert psychisch ernstig te lijden onder alle stress. „Ik heb helemaal geen geld om de reguliere procedure bij de aardbevingskamer te volgen. Dat kost tienduizenden euro’s.” Bij Pieterman is post traumatische stress stoornis (ptss) gediagnosticeerd. Zijn verzoek aan de spreekuurrechter is afgewezen. Inmiddels ligt er een tweede verzoek van andere gedupeerden bij de Rechtbank Noord-Nederland.

Eenvoudig

Volgens het management van de Rechtbank NoordNederland en de NAM behandelt de spreekuurrechter, die tot nog toe vier vonnissen velde in niet-bevingsgerelateerde zaken, alleen ’relatief eenvoudige geschillen’. Aardbevingskwesties zouden te veel deskundigen-onderzoek vergen.
Maar in de ogen van de juridische adviseurs van Pieterman raakt die argumentatie kant noch wal. „Het reglement van de spreekuurrechter zegt niets over ’relatief eenvoudige geschillen’”, zegt Nette Kruzenga van juridisch bureau Feith uit Slochteren. „Dat heeft de NAM gewoon verzonnen. Bovendien: wat is er ingewikkeld aan een kapotte schoorsteen? De rechtbank en de NAM dwingen gedupeerden nu om de dure en lange procedure te volgen bij de aardbevingskamer. Daar beginnen veel slachtoffers niet eens aan.”