Megazonnepark bij Sappemeer komt er voorlopig niet

Nette Kruzenga

De aanleg van het megazonnepark aan het Achterdiep-Noordzijde in Sappemeer mag voorlopig niet beginnen.

Donderdag schorste de Raad van State de omgevingsvergunning, die Hoogezand-Sappemeer voor de 320.000 zonnecollectoren heeft verleend. De rechter vindt de impact van 117 hectare zonnecollectoren voor omwonenden te groot. Het hele gebied is nu nog weiland.

Bodemprocedure
Het gaat om een heel groot park op korte afstand van omwonenden, aldus de Raad van State. In april behandelt de Raad van State de bodemprocedure tegen de vergunning. De vergunning blijft geschorst totdat er een bodemuitspraak is.
Eerder deze maand vroegen omwonenden en de Stichting Stop Zonnecollectoren om schorsing van de vergunning van Powerfield Free Zone N.V. uit Dokkum. Dit bedrijf had aangekondigd deze maand nog te zullen beginnen met de aanleg van kabels en de bouw van transformatoren.

Miljoenensubsidie
Powerfield stelt dat het zonnepark in december 2019 stroom moet leveren omdat anders een miljoenensubsidie vervalt. De bouw van het park duurt anderhalf tot twee jaar. De voorzieningenrechter vindt de belangen van de omwonenden op dit moment zwaarder wegen.